zapiekane kluseczki z zielonego orkiszu

zapiekane kluseczki z zielonego orkiszu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    100 gram
  • jajka

    2 szt.
  • sól

  • mąka z zielonego orkiszu

    150 gram
  • świeże zioła

    do dekoracji
  • mozarella

    100 (w kawałku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę i żółtka utrzeć na puszystą masę i osolić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy z margaryny i żółtek wraz z mąką. wyrobić.
Odstawić ciasto na 20 minut do lodówki. Dwiema łyżkami formować kluseczki i gotować je ok. 3 minut we wrzącej osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w natłuszczonej żaroodpornej formie.
Ser pokroić w kostkę, ułożyć na kluseczkach i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Przed podaniem potrawę ozdobić świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

motomaniak

27.04.2011 12:38
mhmmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat