Zapiekane jajka z grzybami i czosnkową bułką tartą prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • oliwa

    - -
  • sól

    - -
  • masło

    50 g
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • borowiki

    100 g
  • winiak

    50 (klubowy)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • bułka tarta czosnkowa

    1/2 szklanki
  • tymianek

    1 (suszony)
  • cebula

    1 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, wystudzić. Nie obierać! Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażyć grzyby i cebulę. Całość doprawić świeżym tymiankiem, winiakiem, solą i pieprzem.
Jajka delikatnie rozciąć wzdłuż na pół, żółtka i białka wyjąć i pokroić w drobną kostkę, po czym wymieszać na jednolitą masę z grzybami i cebulą. Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki, całość pokryć masłem wymieszanym z czosnkową bułką tartą Prymat i posiekaną natką pietruszki. Zapiekać ok. 5-10 minut w temperaturze 150ºC. Jajka faszerowane dobrze komponują się z sałatką ze świeżych kiełków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (80)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 12.03.2013 13:21
super połączenia
Ewa36 27.09.2012 15:05
super
Pani Domu 23.05.2012 18:50
muszę wypróbowac
Pani Domu 23.05.2012 18:50
muszę wypróbowac
artur7 23.12.2011 14:24
pychą
artur7 09.12.2011 09:14
mniam
Marta1986 05.12.2011 11:31
ciekawe
jolita 27.11.2011 15:09
fajne
artur7 26.11.2011 06:32
uwielbiam grzyby
novita26 22.11.2011 08:16
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat