Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana wątroba wieprzowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat wg uznania
cebula 2 duże sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
żółty ser ok. 10-15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana wątroba wieprzowa

Kroki postępowania

1
Wątrobę oczyścić, pokroić w cienkie plastry, zalać mlekiem i odłożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie było 5 godzin).
Krok 1 - Zapiekana wątroba wieprzowa foto
2
Po tym czasie wątrobę odsączyć z mleka, obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron przyprawą do mięs. Wątrobę z obu stron zrumienić.
Krok 2 - Zapiekana wątroba wieprzowa foto
3
Zrumienioną wątrobę ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć solą.
Krok 3 - Zapiekana wątroba wieprzowa foto
4
Cebule obrać, pokroić w piórka, lekko zrumienić na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Zapiekana wątroba wieprzowa foto
5
Cebulę rozłożyć na wątrobie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cebuli. Wątrobę zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ser zacznie się lekko rumienić).
Krok 5 - Zapiekana wątroba wieprzowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.08.2016 11:24
rzadko jadam wątrobę wieprzową, ale ta wygląda apetycznie
Alex_M 22.08.2016 21:04
nigdy tak nie jadłam :) super
Mniam 22.08.2016 11:39
Ciekawy pomysł na wątróbkę, nie robiłam tak.
mirosława4 22.08.2016 11:36
zapowiada się smacznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak