Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 4 szt (kolorowa)
ryż arborio 1 szklanka
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
wino białe wytrawne 50 ml
bulion warzywny 600 ml
ser cheddar 100 g (starty)
brokuł 1 mały
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.

Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.03.2017 16:48
świetne danie
Łukasz15 29.03.2017 22:49
Dla mnie super
Wafelek2601 29.03.2017 20:59
Wygląda przepysznie
bertpvd 29.03.2017 20:55
Pyszna zapiekanka
magdow 29.03.2017 20:50
smakowite ;]
ilka01 29.03.2017 20:07
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak