Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 10 dag
sól 1/2 łyżeczka
otręby żytnie 4 łyżka
cebula 4 szt
czosnek ząbki 4 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
jajko 1 szt
śmietana 2 łyżka
mleko 2 łyżka
ser żółty 10 dag
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Mąkę z solą oraz masłem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto.
Krok 1 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto
2
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do lodówki na 30 min, a następnie wstawić do piekarnika i podpiekać 20 min w 180 st.
Krok 2 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto
3
Cebulę i czosnek obrać, a następnie cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając zioła oraz pieprz i sól do smaku.
Krok 3 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto
4
Na podpieczony spód ciasta rozsypać otręby żytnie, a następnie wyłożyć na to przygotowaną podsmażoną cebulkę.
Jajko roztrzepać ze śmietaną i mlekiem oraz z papryką ostrą, słodką oraz szczyptą soli i pieprzu. Całością zalać cebulkę na cieście.
Piec w 180 st kolejne 20 min.
Krok 4 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto
5
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przed końcem pieczenia posypać nim wierzch zapiekanki.
Krok 5 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto
6
Po upieczeniu podawać na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Krok 6 - Zapiekana cebula z ziołami na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.02.2014 12:04
super danie :)
gusia1000 21.12.2013 23:46
Musi być dobre.
dorotka0000025 04.09.2013 14:09
fajny pomysl
Adam/ZUB3R 28.08.2013 16:11
ciekawy przepis
ppaulina 28.08.2013 14:16
pychotka :)
w mojej kuchni 30.05.2013 19:51
smakuje mi taka cebula
JOANNA16 13.05.2013 15:29
pycha))))))
Zdzisław 12.05.2013 19:37
lubię takie smakołyki z cebulą
angelika14 12.05.2013 18:25
przypomina mi mój ulubiony cebularz, pchotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak