Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapieczona wątróbka z cebulką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 1/2 kg
cebula 2 sztuki
mleko 1 szklanka
mąka 1/2 szklanki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapieczona wątróbka z cebulką

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki i wycinamy wszystkie żyłki i nieładne fragmenty. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę.
Krok 1 - Zapieczona wątróbka z cebulką foto
2
W tym czasie obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to przekładamy ją do żaroodpornego naczynia
Krok 2 - Zapieczona wątróbka z cebulką foto
3
Na patelni po podsmażaniu cebuli rozgrzewamy olej. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zarumieni się ładnie z każdej strony.
Krok 3 - Zapieczona wątróbka z cebulką foto
4
Usmażoną wątróbkę przekładamy na cebulkę w naczyniu żaroodpornym, posypujemy z wierzchu solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Krok 4 - Zapieczona wątróbka z cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.02.2013 21:39
jedzonko dla mojego męża
tessinka 06.02.2013 20:12
lubię taką wątróbkę, mniam
Aannkaa82 06.02.2013 18:37
Interesujący przepis.
Konczi 06.02.2013 18:12
smacznie się prezentuje
IZABELA29 06.02.2013 17:04
uwielbiam taką wątróbkę
Simeo 06.02.2013 17:01
ciekawa
pajbek 06.02.2013 16:35
Fajny przepis, a wątróbka na pewno pyszna :-)
treonina 06.02.2013 16:29
świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak