Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamek rycerski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 30 dag
cukru 30 dag
jajek 7
mąki pszennej 25 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
budyniu czekoladowego 1 torebka
kakao 1 łyżka
mleko 3-4 łyżki
zmielonych migdałów 10 dag
wiórków kokosowych 10 dag
Do dekoracji:
surowej masy marcepanowej 40 dag
cukru pudru 10-15 dag
kakao 1/2 łyżeczki
barwniki spożywcze
pisak cukrowy
papierowe chorągiewki 2 szt
dżem morelowy 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zamek rycerski

Masło utrzeć mikserem na pianę, stopniowo dosypywać cukier i wbijać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dokładnie wymieszać. Kakao i proszek budyniowy przesiać przez sitko, po łyżce dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Dodać migdały i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Blachę natłuścić, oprószyć mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto, piec 45-50 minut w temp 170-190stC. Ostrożnie przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Dżem przetrzeć przez sitko, lekko podgrzać rondelku. Zupełnie zimne ciasto posmarować cienką warstewką dżemu. 10 dag cukru pudru przesiać przez sitko, dodać kakao i 30 dag marcepana, zagnieść. Otrzymaną masę rozwałkować cieniutko między dwoma kawałkami przezroczystej folii i delikatnie przełożyć na ciasto. Na kartonie narysować zamek, odpowiadający wielkością rozmiarom blachy, wyciąć. Gotowy szablon ułożyć na cieście, za pomocą ostrego noża wykroić kontury budowli. Resztę cukru pudru przesiać, zagnieść z pozostałym marcepanem i cienko rozwałkować. Wyciąć okna rozmaitej wielkości i dużą bramę wejściową, ułożyć na zamku. Resztki marcepanu można zabarwić dowolnym barwnikiem, cienko rozwałkować i wyciąć „ducha zamku”, a następnie ułożyć go nad jedną z wieżyczek. Gotowe ciasto udekorować wg uznania wzorami z lukru, umieścić chorągiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 04.04.2013 20:56
szkoda tylko, że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak