Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
ziemniaki 3
sól 0,5 łyżeczki
kiełbasa - cienka, dowolna 0,5
cebula biała 0,5
żur 0,5 szkl
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka

Kroki postępowania

1
Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków.
Pokroić je w kostkę.
Wodę osolić i doprowadzić do wrzenia i wtedy wrzucić do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować je do momentu, aż zrobią się miękkie.
Krok 1 - Zalewajka foto
2
W tym samym czasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Zalewajka foto
3
Kiełbasę i cebulę przesmażamy razem na oleju.
Krok 3 - Zalewajka foto
4
Do ziemniaków wlewamy około 0,5szklanki żuru ciągle mieszając.
Ilość wlanego żuru zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Całość musi się zagotować.
Krok 4 - Zalewajka foto
5
Do zalewajki dodajemy kiełbasę przesmażoną z cebulą.
Mieszamy.


Gotowe! Smacznego ;-)
Krok 5 - Zalewajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarcinGotuje.pl 27.01.2014 17:49
woda, zakwas i ziemniaki - to jest zalewajka :)
Pietruszka 06.11.2013 10:39
fajna zupa
Konczi 12.08.2013 16:19
u mnie w zalewajce tradycyjnej jest tylko sól nie dodajemy kiełbaski, a na talerzu dodaje się pieprz jeżeli ktoś chce pikantniejszy smak :)
pycia9 11.08.2013 19:33
jak u mojej babci
SmacznaPyza 11.08.2013 19:32
oprócz soli nie dodajesz żadnych innych przypraw ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak