Zakwas z czerwonych buraków

Zakwas z czerwonych buraków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • woda przegotowana

    2 l
  • sól

    2 łyżki
  • ziele angielskie całe

    4 szt
  • liście laurowe

    4 szt
  • pieprz czarny mielony

    6 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem w cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.
bertpvd
Sól dodajemy w proporcji jedna łyżka soli na jeden litr.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

20.03.2016 10:06
bardzo przydatny przepis, super

KORAL

19.03.2016 20:36
Dobry , przydałby się do barwienia jajek :)

Futka

15.03.2016 11:14
Domowy najlepszy - pysznie i zdrowo :D

tobi1989

15.03.2016 10:24
Samo zdrowie na wiosnę :)

Habibi

15.03.2016 08:44
lubię do mojego zakwasu dodać też kminek albo imbir, tylko pieprzu nie dodaję

gusia1000

15.03.2016 00:09
Warto taki robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat