Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas pszenny Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dzień pierwszy

mąka pszenna 100 g typ 1850
woda ciepła 150 ml

następne dni

mąka pszenna 4 x 25 g
woda ciepła 4 x 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas pszenny Zewy

Do czystego i wyparzonego słoika wlać 150 g letniej wody i wsypać 100 g mąki.
Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i zakryć słoik na przykład gazą.
Odstawić słoik w ciepłe miejsce ( temp. 25 - 30 stopni ) i zostawić na 24 godziny.
Potem co 12 godzin dodawać po 25 g mąki i wody za każdym razem dokładnie mieszając.
Zakwas powinien ładnie bąbelkować i mieć kwaskowy zapach.
Po upływie tego czasu można już zakwas wykorzystać do wypieku chleba.
Z młodego zakwasu należy zostawić część do kolejnego dokarmienia a na pozostałym zrobić ciasto.
Można dodać troszkę drożdży do ciasta.
Gdy zakwas będzie starszy nie będzie takiej potrzeby.
Zakwas należy dokarmiać co tydzień i przechowywać w lodówce.
Przed kolejnym pieczeniem wyjąć na 3 godziny z lodówki, dokarmić i po godzinie lub dwóch można robić ciasto na chleb.
Ponownie dokarmić i wstawić do lodówki.
Po każdym tygodniowym dokarmieniu zakwas przełożyć do czystego słoika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 02.03.2016 18:22
Żytni też robię ale jakoś pszenny lepiej teraz ze mną współpracuje
MałaMi89 02.03.2016 10:31
Widać, że pięknie "żywy" ;) ja mam nastawiony żytni, pszenny dopiero za jakiś czas...
Habibi 02.03.2016 08:50
Ja też się właśnie zabieram za świeżutki zakwas, bo święta tuż tuż :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak