Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

5.0
(487)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba w sosie koperkowym - brzmi pysznie? Jeśli na samą myśl o tym daniu już marzycie o obiedzie, to ten przepis na rybę zapiekaną w sosie śmietanowo-koperkowym jest właśnie dla Was.

Składniki:

filet z morszczuka
500 gramów
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
do smaku
Sklep Prymat
śmietana 18%
1 szklanka
koperek
2-3 łyżki
Sklep Prymat
mąka pszenna
1 łyżka
woda
1/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba w sosie koperkowym to danie, które zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie głębokim, ziołowym smakiem. Delikatny morszczuk zapiekany w aromatycznym sosie śmietanowo-koperkowym to połączenie, które z pewnością oczaruje Wasze kubki smakowe!

Kroki postępowania

1

Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka, ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 1 - Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym foto
2
Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym foto
3

Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30-40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie ziemniaczki z koperkiem oraz surówka z kalarepki i marchewki.

Krok 3 - Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym foto

Ryba w sosie koperkowym podawana z delikatnym ryżem, kaszą lub duszonymi warzywami prezentuje się wyjątkowo apetycznie. A może zamiast ryby w sosie koperkowym macie ochotę na pieczonego łososia? Jeśli tak, to zapraszam po PRZEPIS.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ann 21.06.2024 13:22
... myślę, że 25 min to dość, ryby nie powinno się smażyć/piec zbyt długo, bo robi się twarda.
Ela 20.06.2024 15:53
Czy można użyć 30 % Śmietanki? W Niemczech jest ciężko o 18. Są tylko 10% lub24% (bardzo gęste i dosyć mocno kwaśne)
Doradca Smaku 24.06.2024 10:53
Niestety nie wiem, jakie są śmietany w Niemczech, proszę użyć najbardziej zbliżonej do 18% - czyli tej kwaśniejszej i gęstszej niż 30%.
Mar 08.04.2024 20:44
Czy śmietana 18% może być kwasna czy raczej słodka?
Doradca Smaku 09.04.2024 08:02
Proszę użyć zwykłej śmietany 18%.
Ania 07.03.2024 16:58
Robiłam kilka razy z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszna . Polecam dorsza.
Klaudia 19.01.2024 15:08
Czy panga tez się nada zamiast morszczuka?
Doradca Smaku 25.01.2024 06:48
Możesz wybrać dowolny gatunek ryby. Najlepiej postawić na produkt dobrej jakości. Szczególnie polecam wykorzystać do przygotowania tego dania: morszczuka, dorsza, mintaja czy łososia.
Łukasz 24.01.2024 14:42
Panga to się nadaje do śmieci
Janina 20.11.2014 16:48
Pyszna rybka;)
mysza75 20.11.2014 11:53
jaki dobry obiad z rybą
Mniam 20.11.2014 11:32
Bardzo lubię takie zapiekane rybki.
Ali 20.11.2014 07:51
Pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak