Zakręcony tort z truskawkową panna cottą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • dżem truskawkowy

    280 gram
  • masa

  • śmietanka

    400 ml
  • mleko

    400 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • wanilia

    1 laska
  • dekoracja

  • śmietanka

    200 ml
  • sok malinowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakręcony tort z truskawkową panna cottą foto
Ślimaczki:

Obie mąki, sól oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Odłożyć na bok.Jajka wbić do miski i utrzeć je z cukrem na jasny i puszysty krem.
Partiami dodawać suche składniki i wymieszać łyżką. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10 minut. Następnie przełożyć na czystą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon ( zdjąć papier).Zostawić do ostygnięcia.

Następnie rozwinąć, rozsmarować cały dżem i ponownie zwinąć ( ściśle). Roladę przełożyć na folię aluminiową i ściśle zawinąć. Odłożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. ( ja mam małą blaszkę od piekarnika więc przygotowałam dwie mniejsze rolady - do każdej użyłam połowę przygotowanych składników).
Krok 2 - Zakręcony tort z truskawkową panna cottą foto
Panna cotta:

Do garnka wlać mleko,śmietanę. Dodać cukier i wydrążone ziarenka z wanilii. Pustą laskę także wrzucić. Postawić na ogień i ogrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować.

W między czasie w drugim garnku zagotować dżem z 2 łyżkami wody,aż będzie płynny. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzewać ją w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie płynna.

Do zagotowanego mleka z śmietankę cienkim strumieniem wlewać żelatynę i cały czas mieszać aby płyny dobrze się połączyły. Na koniec partiami dodawać przestudzony dżem i dobrze wymieszać. Odłożyć do ostygnięcia i lekkiego ale lekkiego stężenia.
Krok 3 - Zakręcony tort z truskawkową panna cottą foto
Wykonanie:

Roladę pokroić na plastry około 1 cm grubości. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układać ślimaczki jeden przy drugim. Zapiać obręcz tortownicy i układać ślimaczki wkoło.
Krok 4 - Zakręcony tort z truskawkową panna cottą foto
Następnie delikatnie przelać panna cottę i wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 5 - Zakręcony tort z truskawkową panna cottą foto
Dekoracja:

Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno z 1 łyżeczka cukru pudru. Podzielić ja na pół i do jednej połowy dodać sok malinowy i dobrze go wmieszać w ubitą śmietanę. Z bitej śmietany zrobić rozetki w dwóch kolorach i udekorować owocami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 06.03.2014 21:39
Rewelacyjny tort:)
Małgorzata9 18.02.2014 11:33
genialny pomysł na torcik
alaaa 17.02.2014 20:05
piękny torcik, zdolniach z Ciebie ,,,
iziona 17.02.2014 18:57
Cudowny i piękny tort choć bardzo pracochłonny
malaczarna23 17.02.2014 18:53
wygląda apetycznie:) zjadłoby sie kawałeczek
monika141 17.02.2014 15:07
fajny torcik
monikaT83 17.02.2014 13:17
Dziekuje ślicznie:) tort zrobiony na urodzinki mojej Córci:)
slonko888 17.02.2014 10:33
super pomysł
stokrotka 17.02.2014 10:29
ale fajny pomysł!
probofka 17.02.2014 10:22
re we la cja!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat