Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone cynamonowe rabarbarki
Kroki postępowania
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.