Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone cynamonowe rabarbarki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 gram
mleko 3/4 szklanki
masło 110 gram
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sól szczypta

DODATKOWO

cynamon do posypania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 2 łyżki do rabarbaru
jajko do smarowania
cukier perlisty do posypania
rabarbar 4 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone cynamonowe rabarbarki

Kroki postępowania

1
RABARBAR:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
Krok 1 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto
2
CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
Krok 2 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto
3
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
Krok 3 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto
4
Ciasto rolujemy jak roladę. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Placuszki układamy w odstępach na przygotowanej blaszce.
Krok 4 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto
5
W miejsce cynamonowego zwoju wtykamy kawałki rabarbaru. Całość smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.
Krok 5 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 06.12.2016 23:48
ale pyszności!
gusia1000 06.12.2016 22:18
bardzo smaczne.
MAR3STA 06.12.2016 22:06
znakomity deser
Krzysztof15 06.12.2016 21:12
bardzo smaczne
endzi
endzi 06.12.2016 20:52
swietny przepis!
IKrakowianka 06.12.2016 20:45
smakowite
agnieszka214 06.12.2016 19:43
Fantastyczny pomysł lubię rabarbar

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak