Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcona drożdżówka
Mąkę przesiać do miski. Z drożdży , łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka, wyrośnięte drożdże,sól, cukier. Zamiesić elastyczne ciasto dolewając porcjami mleko.Może się zdarzyć , że mąka nie wchłonie całego mleka, dlatego nie wlewać całego naraz. Pod koniec mieszenia dodać margarynę i olej i zamiesić , aby się połączyło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na blat i kilkoma ruchami przemiesić, aby wyszło z niego powietrze. Podzielić na dwie części, każdą z nich cienko rozwałkować. Węższy bok placka ma mieć długość blaszki.
Każdy placek posmarować cienko masłem. Jeden placek posypać kakao i cukrem , a drugi cynamonem i też cukrem. Zwinąć ciasno jak roladę wzdłuż krótszego boku, przełożyć do keksówek, tak aby brzeg ciasta był od spodu. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec góra/dół w temperaturze 180*C ok 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.