Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zając i baranek

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
jajko
proszek do pieczenia
margaryna
olej
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zając i baranek

Kroki postępowania

1
Piekłam je z dwóch przepisów: Pierwszy z nich to :

360 g miękkiej margaryny
400 g cukru kryształ
10 jajek
600 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych

margaryna i bułka tarta do formy
Krok 1 - Zając i baranek foto
2
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy cały czas miksując żółtka. Białka ubijamy na pianę . Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,a na końcu białka . Delikatnie mieszamy.
Formy smarujemy margaryną i posypujemy bułką .
Krok 2 - Zając i baranek foto
3
Gotowe ciasto wlewamy do form. Ustawiamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temp do 165 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Krok 3 - Zając i baranek foto
4
Drugi przepis z jakiego piekłam moje " świąteczne zoo" to przepis na biszkopt:


6 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanka oleju
15 g proszku do pieczenia
Krok 4 - Zając i baranek foto
5
Miksujemy kolejno cukier z jajkami.

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlewamy olej.

Przelewamy do form i pieczemy w 180 stopni od 30 do 35 minut. Musimy sprawdzić patyczkiem czy się upiekły i pilnujemy tzw na oko jak się ładnie przyrumienia to pora je wyciągać .
Krok 5 - Zając i baranek foto
6
Tak wyglądają po upieczeniu
Krok 6 - Zając i baranek foto
7
A tak już ozdobione.
Krok 7 - Zając i baranek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.04.2014 18:12
babcia też takie piecze :)
Katarzyna59 06.03.2014 09:47
ślicznie wyglądają
romanrafal
romanrafal 02.08.2013 16:36
super,bardzo ładne
Aneta41 27.04.2013 11:42
śliczne te baranki i zajączki
Mati13 16.04.2013 21:00
ale piękne! :)
IZABELA29 16.04.2013 09:20
okazały się dobrą alternatywa dla dzieci nie mogących jeść czekolady
caralajna 07.04.2013 16:37
doskonała jadalna dekoracja
IZABELA29 07.04.2013 09:02
ponad 40 sztuk sprzedanych
Katarzyna/kate1980 06.04.2013 21:16
bardzo fajny przepis
anemon 06.04.2013 20:19
Pewnie ślicznie prezentowały się na wielkanocnym stole.
tomek18 06.04.2013 10:20
piękne baranki i zajączki:)
Aannkaa82 05.04.2013 20:57
Szkoda że nie mam takich fajnych foremek..
Konczi 05.04.2013 19:45
fajne zwierzaczki
Monika58 05.04.2013 19:13
super na święta
Aleksandra/Olcia 05.04.2013 19:07
hehe ale fajne
Kasia21 05.04.2013 19:06
ciekawy przepis
Marta11 05.04.2013 18:32
no tak zwykly przepis ale efekt fajny
zielonamorelka 05.04.2013 17:19
podstawowy przepis ale podany w oryginalnej formie zawsze będzie zachwycał

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak