Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Żądło osy" z figami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 12,5 dag
cukier waniliowy 1 szt
jajko 2 szt
masło 12,5 dag

Wierzch

ciasto francuskie 25 dag
konfitura 10 dag
figi 4 szt
masło 12,5 dag
cukier 12,5 dag
płatki migdałowe 12,5 dag
miód 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: "Żądło osy" z figami.

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło.
Krok 1 - "Żądło osy" z figami. foto
2
Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h.
Krok 2 - "Żądło osy" z figami. foto
3
Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.
Krok 3 - "Żądło osy" z figami. foto
4
Posmarować konfiturą pomarańczową.
Krok 4 - "Żądło osy" z figami. foto
5
Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście.
Krok 5 - "Żądło osy" z figami. foto
6
Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie.
Krok 6 - "Żądło osy" z figami. foto
7
W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać.
Krok 7 - "Żądło osy" z figami. foto
8
Masę rozprowadzić na cieście francuskim .
Krok 8 - "Żądło osy" z figami. foto
9
Piec w temp.180 stop.około 45 minut.
Krok 9 - "Żądło osy" z figami. foto
10
Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli.
Krok 10 - "Żądło osy" z figami. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 18.09.2014 05:48
Bardzo fajne.
kloruś 17.09.2014 15:30
wygląda fantastycznie! i zapewne tak smakuje!
Rysia 17.09.2014 14:20
Musi być bardzo smaczne.
Czyki 17.09.2014 13:25
Bardzo fajne ciasteczko :)
Konczi 17.09.2014 12:37
wygląda świetnie !
Mniam 17.09.2014 11:54
Fajna nazwa, a ciasto na pewno rewelacyjne.
wyattearp 17.09.2014 11:51
ciekawa nazwa !!
mysza75 17.09.2014 11:39
jakie pyszne ciacha i żądlą do tego
marcia7 17.09.2014 11:36
pięknie to wygląda
Christopher 17.09.2014 11:18
@Magula. Nie wie skąd taka nazwa,bo w książce nie wyjaśniono.Domyślam się,że ciasto francuskie tworzy nierówną strukturę i jak pokroimy to mamy takie ostre wystające krawędzie.
Futka 17.09.2014 11:10
Z przyjemnością skosztowałabym takiego żądełka z figami :D
Magula 17.09.2014 11:02
Wygląda rewelacyjnie, a skąd ta nazwa?
Beatris 17.09.2014 10:54
Niezwykle smakowite ciasto, skusiłabym się na kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak