Ewa

Wytrawny sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA SPÓD

  • krakersy

    360 g
  • masło

    200 g
  • Do mas:

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    50 g
  • Na masę makrelową:

  • wędzona makrela

    tuszka
  • suszone pomidory

    8 szt
  • sól

  • Masa pietruszkowa:

  • duży pęczek pietruszki

  • sól

  • woda

    2 (gorąca)
  • twaróg

    450 (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na spód:
· krakersy - 360 g
· masło -200 g (w temp. pokojowej, albo roztopione)

Całość dobrze ze sobą miksujemy. Masa musi mieć konsystencję mokrego pisaku. Tak przygotowane krakersy wykładamy na spód tortownicy dobrze ugniatając.
· 50g żelatyny
· 2 szklanki gorącej wody
·
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Masa makrelowa:
· ser twarogowy zmielony- 450 g
· wędzona makrela- tuszka
· 8 suszonych pomidorów z oliwy
· sól do smaku



Całość miksujemy, pod koniec dodajemy połowę żelatyny. Jeśli nie przepadacie za rybami, proponuję zamiast makreli dodać więcej suszonych pomidorów i zrobić masę serowo-pomidorową. Również wychodzi pysznie.
Masę wylewamy na krakersowy spód. Wstawiamy do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie, wykładamy pokrojone w plasterki ogórki małosolne.

Masa pietruszkowa:
· ser twarogowy zmielony- 450 g
· pęczek pietruszki
· sól
Całość miksujemy, pod koniec dodajemy resztę żelatyny.
Wylewamy na masę makrelową ozdobioną ogórkami. Wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy. Smacznego!

Ps. Sernik można przygotować w tradycyjnej tortownicy, można też zrobić mini serniczki. Wybierając drugi wariant, możemy pobawić się również formą. Aby uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu, wystarczy wykorzystać małe naczynie obłożone po zewnętrznej stronie folią spożywczą (dzięki temu łatwiej odejdzie od masy). Ale od początku- kokilkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę krakersową.
Małe naczynie obłożone folią ustawiamy na krakersach pośrodku kokilki. Wylewamy masę makrelowo-pomidorową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa się zetnie, delikatnie wyciągamy naczynie. Wylewamy masę pietruszkową. Schładzamy. Za pomocą foli spożywczej wyciągamy zawartość kokilki. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 01.10.2013 16:57
Takiego sernika nie jadłam, ale brzmi ciekawie.
SylwiaMagdaSabin 01.10.2013 10:04
sernik na słono?
matesko 01.10.2013 09:14
ciekawy kształt
Monia 01.10.2013 08:47
Ojej, takiego sernika się nie spodziewałam ;D
babajaga1969 01.10.2013 08:13
bardzo dobry
adelajda 01.10.2013 08:09
ciekawy sernik :)
Renata9 01.10.2013 07:40
super ten serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat