Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny placek z rocottą i grillowaną cukinią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
woda gazowana 150 mililitr
ricotta 250 gram
cukinia 2 sztuka
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
oregano 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
oliwa 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny placek z rocottą i grillowaną cukinią

Z mąki,soli,oliwy i wody gazowanej zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię włóż do lodówki na krótką chwilę. Rocottę przełóż do miski,dodaj jajko, oregano sól i pieprz. Wymieszaj. Cukinię pokrój w zgrabne paseczki - zgrilluj. Cebulę pokrój w piórka - zgrilluj. Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy. Na środku rozłóż nadzienie i zawiń brzegi formując zakładki. Wstaw do piekarnika na grzanego na 190 -200 stopni i piecz ok 60 minut aż placek będzie rumiany. W połowie pieczenia połóż na wierzchu paski grillowanej cukinii (ja zrobiłam kratkę ) i cebule. Piecz dalej. Można polać octem balsamicznym jeśli lubisz.
UWAGA: jeśli rocotta jest dla ciebie mdła, dodaj pół na pół fety z ricottą. Następny mój placek będzie miała dodatek w postaci gałki muszkatołowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.03.2014 11:31
pyszny placek
adam1f 22.02.2014 23:22
bardzo ciekawy
goofy9 19.04.2013 22:40
super przepis, uwielbiam takie połączenia
Bernadeta1 06.04.2013 22:32
bardzo ciekawy przepis i super opisany
reniatka 03.04.2013 15:39
bardzo fajna propozycja
zolzica 17.12.2012 23:33
podoba mi się sposób, w jaki podajesz przepis :)
zolzica 17.12.2012 23:33
podoba mi się sposób, w jaki podajesz przepis :)
Poison1988 20.11.2012 16:25
wygląda niezwykle kusząco :)
Kuchareczka2 20.11.2012 15:39
chetnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak