Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem

Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • szpinak mrożony

    15 dag
  • ser feta

    10 dag
  • mąka pszenna

    2 szklanka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 sztuka
  • mleko

    200 ml
  • jogurt naturalny

    80 ml
  • olej rzepakowy

    80 ml
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.

Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy.

Ser kroimy w drobną kostkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy.

Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy.

Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy.

Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą).

Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat