Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1 sztuka -
szpinak mrożony
15 dag -
ser feta
10 dag -
mąka pszenna
2 szklanka -
sól
0,5 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
2 sztuka -
mleko
200 ml -
jogurt naturalny
80 ml -
olej rzepakowy
80 ml -
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem
Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy.
Ser kroimy w drobną kostkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy.
Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy.
Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy.
Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą).
Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze (0)