Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem

5.0
(74)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
szpinak mrożony 15 dag
ser feta 10 dag
mąka pszenna 2 szklanka
sól 0,5 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuka
mleko 200 ml
jogurt naturalny 80 ml
olej rzepakowy 80 ml
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.

Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy.

Ser kroimy w drobną kostkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy.

Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy.

Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy.

Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą).

Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak