Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne gofry z pastą z suszonych pomidorów, chipsami z bekonu, roszponką i jajkiem poche
Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla ich klasycznych, słodkich wersji. Są idealne na śniadanie (szczególnie wielkanocne), ale nie tylko. Genialnie sprawdzą się jako przekąska na Wielkanoc, która przy okazji będzie dekoracją świątecznego stołu.
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę.
2. Do żółtek dodajemy, mąkę, mleko, sodę, przyprawę do potraw Kucharek, olej i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
4. Mocno rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy chochlą ciasto i smażmy na złoty kolor około 4 minut (warto zrobić próbę) .
5. Suszone pomidory miksujemy na jednolita masę doprawiając do smaku.
6. Gotowe gofry smarujemy pastą z suszonych pomidorów, nakładamy bekon, dekorujemy roszponką, nakładamy jajko poche (jajko ugotowane w zakwaszonej octem wodzie) i polewamy sosem holenderskim.