Wytrawne gofry z parówką i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki

    5 sztuk
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jogurt naturalny

    150 g
  • oliwki czarne

    50 g
  • suszone pomidory

    50 g
  • olej

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    2/3 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianą . W drugim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem, jogurtem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką w proszku oraz solą.
Krok 2 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
Powstałą masę łączymy z pianą z białek, dodajemy oliwki pokrojone na plasterki, tak samo pokrojone parówki i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
Krok 3 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
Całość mieszamy i smażymy gofry w gofrownicy.
Krok 4 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
Studzimy je dosłownie chwilę, koniecznie w pozycji pionowej, żeby zostały chrupkie, i podajemy, bo najlepsze są na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 02.11.2014 19:41
bardzo fajny pomysł
gosia561 02.11.2014 17:27
ciekawa odmiana
Czyki 02.11.2014 16:39
Wow ja chętnie skosztuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat