Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne gofry z parówką i oliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 5 sztuk
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
jogurt naturalny 150 g
oliwki czarne 50 g
suszone pomidory 50 g
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 2/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne gofry z parówką i oliwkami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianą . W drugim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem, jogurtem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką w proszku oraz solą.
Krok 1 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
2
Powstałą masę łączymy z pianą z białek, dodajemy oliwki pokrojone na plasterki, tak samo pokrojone parówki i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
3
Całość mieszamy i smażymy gofry w gofrownicy.
Krok 3 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto
4
Studzimy je dosłownie chwilę, koniecznie w pozycji pionowej, żeby zostały chrupkie, i podajemy, bo najlepsze są na ciepło.
Krok 4 - Wytrawne gofry z parówką i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.11.2014 19:41
bardzo fajny pomysł
gosia561 02.11.2014 17:27
ciekawa odmiana
Czyki 02.11.2014 16:39
Wow ja chętnie skosztuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak