Wykwintny kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • szpinak mrożony

    200 g
  • ser z niebieską pleśnia

    kawałek
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    do przyprawienia
  • pieprz

    do przyprawienia
  • curry

    1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chili

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka naciąć, w taki sposób, by stworzyły kieszonkę na farsz. Doprawić solą, pieprzem, curry, cytryną oraz słodką papryką. Przyprawić kurczaka delikatnie, by przyprawy wydobyły smak kurczaka, a nie przytłumiły go.
Szpinak rozmrozić, zagotować, dodać czosnku i pozwolić mu odparować. Pokroić ser pleśniowy w plastry, nafaszerować nim piersi z kurczaka. Następnie faszerować szpinakiem wymieszanym z papryczką chili. Tak przygotowane kieszonki związać białą nicią.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dwie łyżki oleju, następnie podsmażyć kurczaka z wszystkich stron, potem dusić około 15 minut od czasu do czasu go obracając.
Kurczaka ściągnąć z patelni, odwiązać nici. Podawać z ulubionymi dodatkami i warzywami.

Smacznego! Karla

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał3 25.02.2013 14:11
smakowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat