Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna potrawka warzywna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 strąki
papryka żółta 2 strąki
papryka zielona 1 strąk
cebula czerwona 3 szt
pomidory duże 7 szt
czosnek 3 ząbki
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża 4 łyżki
czarne oliwki bez pestek 15 szt
kapary 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna potrawka warzywna

Papryki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion i kroimy w średnią kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy paprykę i cebulę. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy na małym ogniu. po ok. 10 min. dodajemy pomidory i kapary,ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 min. Kilka minut przed końcem duszenia dodajemy oliwki i posiekaną bazylię. Potrawkę możemy podawać z ryżem lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak