Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyborne pączki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 kg
drożdże 8 dag
żółtko jajek 6 szt
masło 10 dag
spirytus 1 łyżka
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
aromat cytrynowy 1 szt
powidła do nadzienia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wyborne pączki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.
Krok 1 - Wyborne pączki foto
2
Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem i układać na stolnicy formując pączki.
Krok 2 - Wyborne pączki foto
3
Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Wyborne pączki foto
4
Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe.
Krok 4 - Wyborne pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.02.2015 20:09
pyszne domowe pączki
irenka 14.02.2015 19:52
pyszne pączusie
olkaaa 14.02.2015 19:51
bardzo lubię
as28 14.02.2015 19:43
super paczki
Babeczka35 14.02.2015 19:41
Apetyczne pączki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak