Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyborne kapuśniaczki idealne do wigilijnego barszczu.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
margaryna 15 dag
drożdże 6 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
kapusta kiszona 1 kg
starta marchewka 1 szt
sól i pieprz do smaku 1 szt
pieczarki 40 dag
bazylia 1 szt
oregano 1 szt
cebula 2 szt
kwaśna śmietana 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Wyborne kapuśniaczki idealne do wigilijnego barszczu.

Kroki postępowania

1
Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.

Kapustę ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę.

Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zwinąć rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta nożykiem.
Krok 1 - Wyborne kapuśniaczki idealne do wigilijnego barszczu. foto
2
Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bazylią lub oregano.
Krok 2 - Wyborne kapuśniaczki idealne do wigilijnego barszczu. foto
3
Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 3 - Wyborne kapuśniaczki idealne do wigilijnego barszczu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

15.12.2013 19:55
ile i i w jakiej temp piec ??
15.12.2013 19:54
ile i w jakiej temp trzeba pięć???
EmciaPichci 05.01.2013 08:12
pycha!
joanna__s 23.12.2012 13:35
Przepis jak znalazł na jutrzejszy wigilijny wieczór :) Pycha!!
misia53 16.11.2012 13:05
bardzo smakowite
SmakChwili 16.11.2012 12:01
polecam, ja osobiście robię je na każdą większą okazję.. no i Święta Bożego Narodzenia oczywiście :)
uqash24 16.11.2012 11:49
uwielbiam, trzeba będzie takie zrobić :D
medi 16.11.2012 11:12
rewelacja,uwielbiam:)
fijolek91 16.11.2012 10:59
super:)
malaczarna23 16.11.2012 10:37
uwielbiam
Adamorek 16.11.2012 10:22
super do barszczyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak