Wołowina z goździkami

Wołowina z goździkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości (udziec, łopatka)

    70 dag
  • słonina

    10 dag
  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidor

    50 dag
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sól

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • wino czerwone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wołowina z goździkami

Mięso naszpikować paskami słoniny, natrzeć solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, goździki, przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, podlać winem i dusić 30 min. Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aź mięso będzie miękkie. Mięso poluoić na plastry, sos przetrzeć przez sito. Podawać z kładzionymi kluskami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

kotlet 02.12.2011 23:39
rewelacja
szajba2 08.02.2011 15:04
solidne żarcie
Barbara55 04.10.2010 14:31
mięso wołowe smaczne i zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat