Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
300 g -
ryż basmati
150 g -
sos sojowy ciemny
4 łyżki -
pędy bambusa
1/2 puszki -
cukier
1/2 łyżki -
imbir
4 cm -
miód
1 łyżka -
dashi wywar z ryby
1/2 saszetki
Sposób przygotowania
Wołowinę tniemy w długie cienkie paski. Imbir ucieramy na tarce. Wołowinę pokrapiamy 1 łyżką ciemnego sosu sojowego, dodajemy 1/3 startego imbiru, oraz cukier. Mieszamy dokładnie. Póżniej mięso solimy aby przy smażeniu na patelni nie wyciągnąć z niego smaku. Najlepiej zamarynowaną wołowinę włożyć wcześniej do lodówki na kilka godzin.
Przyrządzamy sos do wołowiny:
Pół wody z puszki z pędami bambusa wlewamy do garnuszka. dodajemy 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, bulion dashi oraz resztę imbiru. Dolewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy, gdy sos będzie gorący dodajemy do niego pół łyżeczki soli oraz miód. Gdy będzie za rzadki zagęszczamy mąką.
Wołowinę smażyny na oleju mocno rozgrzanym. Wrzucamy na patelnie i przekręcamy łopatką kilka razy podczas smażenia. Wołowinę smażymy jakieś 10 minut gdy jest już prawie gotowa dodajemy do niej pędy bambusa i smażyny do 5 minut. Danie gotowe :)
Wołowinę kładziemy na talerz zalewamy sosem. Podajemy z ryżem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się