Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie sojowym i miodzie
Wołowinę tniemy w długie cienkie paski. Imbir ucieramy na tarce. Wołowinę pokrapiamy 1 łyżką ciemnego sosu sojowego, dodajemy 1/3 startego imbiru, oraz cukier. Mieszamy dokładnie. Póżniej mięso solimy aby przy smażeniu na patelni nie wyciągnąć z niego smaku. Najlepiej zamarynowaną wołowinę włożyć wcześniej do lodówki na kilka godzin.
Przyrządzamy sos do wołowiny:
Pół wody z puszki z pędami bambusa wlewamy do garnuszka. dodajemy 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, bulion dashi oraz resztę imbiru. Dolewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy, gdy sos będzie gorący dodajemy do niego pół łyżeczki soli oraz miód. Gdy będzie za rzadki zagęszczamy mąką.
Wołowinę smażyny na oleju mocno rozgrzanym. Wrzucamy na patelnie i przekręcamy łopatką kilka razy podczas smażenia. Wołowinę smażymy jakieś 10 minut gdy jest już prawie gotowa dodajemy do niej pędy bambusa i smażyny do 5 minut. Danie gotowe :)
Wołowinę kładziemy na talerz zalewamy sosem. Podajemy z ryżem.