Wołowina w sosie sojowym i miodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    300 g
  • ryż basmati

    150 g
  • sos sojowy ciemny

    4 łyżki
  • pędy bambusa

    1/2 puszki
  • cukier

    1/2 łyżki
  • imbir

    4 cm
  • miód

    1 łyżka
  • dashi wywar z ryby

    1/2 saszetki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie to stworzyłam po oglądnięciu programu na kanale przyrodniczym, którego tematem były nawyki żywieniowe Japończyków. Niezwykle zaciekawiło mnie to iż słodzili wołowinę dlatego byłam zmuszona do spróbowania tego w swojej kuchni ;) Danie okazało się wyborne ale bardzo orientalne w smaku, zdecydowanie różne od naszych, polskich przyzwyczajeń.

Wołowinę tniemy w długie cienkie paski. Imbir ucieramy na tarce. Wołowinę pokrapiamy 1 łyżką ciemnego sosu sojowego, dodajemy 1/3 startego imbiru, oraz cukier. Mieszamy dokładnie. Póżniej mięso solimy aby przy smażeniu na patelni nie wyciągnąć z niego smaku. Najlepiej zamarynowaną wołowinę włożyć wcześniej do lodówki na kilka godzin.

Przyrządzamy sos do wołowiny:
Pół wody z puszki z pędami bambusa wlewamy do garnuszka. dodajemy 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, bulion dashi oraz resztę imbiru. Dolewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy, gdy sos będzie gorący dodajemy do niego pół łyżeczki soli oraz miód. Gdy będzie za rzadki zagęszczamy mąką.

Wołowinę smażyny na oleju mocno rozgrzanym. Wrzucamy na patelnie i przekręcamy łopatką kilka razy podczas smażenia. Wołowinę smażymy jakieś 10 minut gdy jest już prawie gotowa dodajemy do niej pędy bambusa i smażyny do 5 minut. Danie gotowe :)

Wołowinę kładziemy na talerz zalewamy sosem. Podajemy z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marlena/Kinia 14.12.2011 15:21
bardzo interesujący sposób podania wołowiny, rzeczywiście -inny od naszych tradycyjnych dań.. warty spróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat