wołowina w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    1 słoiczek
  • posiekana zielenina

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • ogórek kiszony

    2 szt.
  • tłuszcz do smażenia

  • bulion wołowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Wołowinę pokroić w cienkie paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok.10 cm.
2.Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą oraz pieprzem, po czym natrzeć mieszaniną mięso i odstawić na ok. 2-3 godz. do lodówki.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, po czym dodać na patelnię mięso i mocno obsmażyć je ze wszystkich stron.
4.Zmiejszyć ogień i zalać mięso bulionem (może być z kostki). Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.
5. Gdy mięso będzie już miękkie dodać przecier pomidorowy oraz zieleninę i doprowadzić do zagotowania. Jeśli bulion zbytnio odparował, to można dodać trochę wody.
6.Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy przed podaniem.
7.Tak przygotowane mięso bardzo dobrze komponuje się z kaszą podawaną na sypko.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 12.11.2010 10:09
Pyszne, zrobię do kaszy gryczanej :)
Małgorzata113 07.11.2010 10:02
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat