Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
1/2 kg -
przecier pomidorowy
1 słoiczek -
posiekana zielenina
1 łyżka -
cebula biała
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
sól
-
pieprz
-
ogórek kiszony
2 szt. -
tłuszcz do smażenia
-
bulion wołowy
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania wołowina w sosie pomidorowym
2.Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą oraz pieprzem, po czym natrzeć mieszaniną mięso i odstawić na ok. 2-3 godz. do lodówki.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, po czym dodać na patelnię mięso i mocno obsmażyć je ze wszystkich stron.
4.Zmiejszyć ogień i zalać mięso bulionem (może być z kostki). Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.
5. Gdy mięso będzie już miękkie dodać przecier pomidorowy oraz zieleninę i doprowadzić do zagotowania. Jeśli bulion zbytnio odparował, to można dodać trochę wody.
6.Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy przed podaniem.
7.Tak przygotowane mięso bardzo dobrze komponuje się z kaszą podawaną na sypko.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się