Przepis i sposób przygotowania na: wołowina w sosie pomidorowym
2.Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą oraz pieprzem, po czym natrzeć mieszaniną mięso i odstawić na ok. 2-3 godz. do lodówki.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, po czym dodać na patelnię mięso i mocno obsmażyć je ze wszystkich stron.
4.Zmiejszyć ogień i zalać mięso bulionem (może być z kostki). Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.
5. Gdy mięso będzie już miękkie dodać przecier pomidorowy oraz zieleninę i doprowadzić do zagotowania. Jeśli bulion zbytnio odparował, to można dodać trochę wody.
6.Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy przed podaniem.
7.Tak przygotowane mięso bardzo dobrze komponuje się z kaszą podawaną na sypko.