Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6
Wołowina w marynacie chili, to pomysł na:
- prosty i szybki obiad,
- danie kuchni azjatyckiej, które przygotujecie samodzielnie,
- połączenie dania mięsnego z warzywami.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wołowinę kroimy na cienkie kawałki. W miseczce zalewamy mięso sosem sojowym, dodajemy mąkę pszenną oraz chili pieprz cayenne i mieszamy całość. Zamarynowany rostbef przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa.
3. W garnku zagotowujemy wodę. Marchewkę obieramy i kroimy na sposób julienne (w bardzo drobne słupki), a następnie wrzucamy do wrzątku na 3-5 minut, aby się zblanszowała.
4. Szalotki drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
5. W woku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy szalotkę i czosnek. Po chwili, gdy cebula się lekko zeszkli, wsypujemy kmin rzymski i mieszamy całość. Po pół minuty do woka przekładamy mięso i podsmażamy je na dużym ogniu przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
6. Odcedzamy marchewkę i dorzucamy ją do woka. Mieszamy całość.
7. Z pak choi odkrawamy końcówkę. Kapustę kroimy w duże kawałki i dodajemy je do woka. Po chwili dodajemy sos ostrygowy i pieprz cytrynowy. Mieszamy całość i zdejmujemy wok z palnika.
8. Danie skrapiamy sokiem z limonki i mieszamy.
Sposób podania:
Porcję ryżu za pomocą małej miseczki przekładamy na środek płaskiego talerza. Dookoła rozkładamy wołowinę z warzywami. Danie posypujemy orzechami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem.