Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Naszła Was ochota na danie azjatyckie, ale nie macie zbyt dużo czasu na jego przygotowanie? Oto najszybszy przepis na wołowinę w marynacie chili z warzywami! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż jaśminowy

    1 szklanka
  • rostbef wołowy

    300 g
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • woda

    1 litr
  • marchewka

    1 sztuka
  • szalotka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kapusta pak choi

    2 sztuki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • limonka

    1/2

Do podania:

  • prażone orzeszki ziemne

    garść
  • szczypiorek

    pęczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6

Wołowina w marynacie chili, to pomysł na:
- prosty i szybki obiad,
- danie kuchni azjatyckiej, które przygotujecie samodzielnie,
- połączenie dania mięsnego z warzywami.

 

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Wołowinę kroimy na cienkie kawałki. W miseczce zalewamy mięso sosem sojowym, dodajemy mąkę pszenną oraz chili pieprz cayenne i mieszamy całość. Zamarynowany rostbef przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa.

3. W garnku zagotowujemy wodę. Marchewkę obieramy i kroimy na sposób julienne (w bardzo drobne słupki), a następnie wrzucamy do wrzątku na 3-5 minut, aby się zblanszowała.

4. Szalotki drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.

5. W woku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy szalotkę i czosnek. Po chwili, gdy cebula się lekko zeszkli, wsypujemy kmin rzymski i mieszamy całość. Po pół minuty do woka przekładamy mięso i podsmażamy je na dużym ogniu przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

6. Odcedzamy marchewkę i dorzucamy ją do woka. Mieszamy całość.

7. Z pak choi odkrawamy końcówkę. Kapustę kroimy w duże kawałki i dodajemy je do woka. Po chwili dodajemy sos ostrygowy i pieprz cytrynowy. Mieszamy całość i zdejmujemy wok z palnika.

8. Danie skrapiamy sokiem z limonki i mieszamy.

 

Sposób podania:

Porcję ryżu za pomocą małej miseczki przekładamy na środek płaskiego talerza. Dookoła rozkładamy wołowinę z warzywami. Danie posypujemy orzechami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem.

Julienne jest techniką krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w taki sposób marchewkę, należy  użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne, który przypomina obieraczkę do warzyw.

 

 

Doradca Smaku
Rostbef w przepisie możemy zastąpić antrykotem. W kuchni azjatyckiej szczypior kroimy pod kątem, w długie kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat