wołowina duszona w chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina bez kości

    1,5 kg.
  • czosnek

    1 główka
  • mąka

    2 łyżki
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka korzeń

    1 szt.
  • seler mały

    1/2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • wino czerwone wytrawne

    1 szkl.
  • sól

  • Majeranek suszony Prymat

  • musztarda sarepska

  • sok z cytryny

  • chleb razowy

    3 łyżki
  • słonina

    10 dkg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć,powycinać żyły zbić je tłuczkiem,ostrym nożem ponacinać na całości otwory i naszpikować czosnkiem oraz słoniną lub boczkiem,oprószyć przyprawami do smaku oraz mąką.W naczyniu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć doprawione mięso,podlać je wodą,przykryć i dusić do miękkości.Warzywa obrać,umyć pokroić w paski,dodać do mięsa i wlać wino 15min.przed końcem duszenia.Uduszone mięso wyjąć i pokroić na plastry.Do wywaru od duszenia mięsa włożyć starty chleb i doprawić do smaku,chwilę poddusić i przetrzeć przez gęste sito.Gotowe danie podawać z makaronem i mięsem polanym sosem oraz zapiekanymi buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 04.10.2013 21:20
wołowina z jakiej części tuszy ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat