Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina duszona w chlebie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 1,5 kg.
czosnek 1 główka
mąka 2 łyżki
marchew 1 szt.
pietruszka korzeń 1 szt.
seler mały 1/2 szt.
cebula 1 szt.
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
sól
Majeranek suszony Prymat
Musztarda sarepska Prymat
sok z cytryny
chleb razowy 3 łyżki
słonina 10 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina duszona w chlebie

Mięso umyć,powycinać żyły zbić je tłuczkiem,ostrym nożem ponacinać na całości otwory i naszpikować czosnkiem oraz słoniną lub boczkiem,oprószyć przyprawami do smaku oraz mąką.W naczyniu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć doprawione mięso,podlać je wodą,przykryć i dusić do miękkości.Warzywa obrać,umyć pokroić w paski,dodać do mięsa i wlać wino 15min.przed końcem duszenia.Uduszone mięso wyjąć i pokroić na plastry.Do wywaru od duszenia mięsa włożyć starty chleb i doprawić do smaku,chwilę poddusić i przetrzeć przez gęste sito.Gotowe danie podawać z makaronem i mięsem polanym sosem oraz zapiekanymi buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.10.2013 21:20
wołowina z jakiej części tuszy ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak