Wołowina ala Mexikana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • warzywa mrożone

    1 torebka-mieszanka
  • wołowina

    1/2 kg
  • oliwa

    4 łyżki
  • papryka czerwona

    1 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    szczypta
  • chili Prymat

    szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • placki do tortilli

    niekoniecznie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina ala Mexikana foto
Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki.
Krok 2 - Wołowina ala Mexikana foto
W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę warzywną i dusimy około 10 minut bez przykrycia.
Krok 3 - Wołowina ala Mexikana foto

Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.Posypujemy szczypiorem z dymki. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak. Nam smakowało prosto z patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 06.03.2015 09:52
uwielbiam takie dania
sylwia_sl 02.03.2015 14:28
Wygląda apetycznie - kolorowo i smacznie
foczka-ks 02.03.2015 00:04
slicznie i pewnie tez smaczna
DorotaZ 01.03.2015 21:08
Smaczne i kolorowe danie:)
iziona 01.03.2015 19:19
Pięknie, kolorowo i apetycznie
Renataj 01.03.2015 17:58
Wygląda naprawdę pysznie:)
dollce 01.03.2015 14:27
Fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat