Włoskie zrazy wołowe z makaronem penne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina bez kości

    500 g
  • parmezan starty

    100 g
  • oliwa

    6 łyżka
  • makaron penne

    500 g
  • pomidory w puszce

    700 ml
  • czosnek ząbki

    3 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bazylia świeża

    4 sztuka
  • natka pietruszki

    1 posiekana
  • oregano

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso podziel na kotlety grubości ok. 1 cm i rozbij. Posól i popieprz. Każdy kotlet posyp z jednej strony posiekaną natką pietruszki, oregano i parmezanem. Zawijaj kotlety formując zrazy. Aby zrazy nie rozpadły się w czasie smażenia przekłuj je wykałaczkami.

Pomidory w puszce przetrzyj przez sito do garnka. Sos dopraw łyżką oregano i zacznij gotować na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż zrazy z obu stron, tak, aby się zrumieniły. Usmażone zrazy przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Wykorzystując pozostałą na patelni oliwę usmaż rozgniecione ząbki czosnku (nie przypal czosnku!) i również dodaj do sosu. Całość gotuj jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, kiedy miękkie i kruche. Pod koniec gotowania sos dopraw solą i pieprzem.

Tuż przed końcem gotowania zrazów ugotuj makaron penne al\'dente. Następnie nakładaj na talerze gotowy makaron i zrazy, całość polewając sosem. Danie możesz posypać startym parmezanem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 10.06.2012 18:25
Piękne zdjęcie :) i smak pewnie niesamowity !!
ewaa 11.12.2011 20:16
Pycha
dorota20w 09.11.2011 15:14
pysznie
pigila 22.09.2011 21:12
ssssssssssssssss
pigila 17.08.2011 20:23
smaczne
ZEWA 01.08.2011 11:01
ale smakowitości
jolaxa 20.07.2011 17:20
Pycha
Sarenka 04.05.2011 16:29
Właśnie odwiedziłam Twój blog, jest wspaniały! Gratuluje talentu i wyobraźni :)
kochanyptysiu 04.05.2011 13:16
PIEKNIE PODANE WSPANIAŁE DANIE
Jolanta40 11.04.2011 08:33
bardzo apetyczne danie, a zrazy lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat