Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina bez kości
500 g -
parmezan starty
100 g -
oliwa
6 łyżka -
makaron penne
500 g -
pomidory w puszce
700 ml -
czosnek ząbki
3 sztuka -
sól i pieprz
do smaku -
bazylia świeża
4 sztuka -
natka pietruszki
1 posiekana -
oregano
4 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Włoskie zrazy wołowe z makaronem penne
Pomidory w puszce przetrzyj przez sito do garnka. Sos dopraw łyżką oregano i zacznij gotować na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż zrazy z obu stron, tak, aby się zrumieniły. Usmażone zrazy przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Wykorzystując pozostałą na patelni oliwę usmaż rozgniecione ząbki czosnku (nie przypal czosnku!) i również dodaj do sosu. Całość gotuj jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, kiedy miękkie i kruche. Pod koniec gotowania sos dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed końcem gotowania zrazów ugotuj makaron penne al\'dente. Następnie nakładaj na talerze gotowy makaron i zrazy, całość polewając sosem. Danie możesz posypać startym parmezanem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze (10)