Włoskie tiramisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    do smaku
  • śmietana 30%

    250 ml
  • biszkopty podłużne

    10 sztuk
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • likier amaretto

    1 kieliszek
  • kakao do posypania

    do smaku
  • żółtko jajek

    2
  • serek mascarpone

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (mała filiżanka na ekspresso), gdy wystygnie dodać likier. Śmietanę ubić na sztywno. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel, delikatnie dodawać serek, i ucierać. Na koniec do masy dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ja tiramisu robię w małych szklankach- do każdej szklanki wkładam biszkopty umoczone w kawie. nakładam warstwę serową i znów biszkopty. Posypuję przed podaniem kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 15.08.2014 13:44
ale to musi smakować :)
Cukiereczek13 23.06.2012 19:11
pyszne :)
ewasylwia 07.06.2012 14:11
Pyszne
edi 04.06.2012 20:34
Drogie, ale warto zainwestować:) Wyśmienity deserek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat