Włoskie nocino

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    1/4 litra
  • gałka muszkatołowa cała

    2 sztuki
  • cukier drobny

    25 dag
  • kora cynamonowa

    kawałek
  • woda

    1 (źródlana)
  • goździki całe

    3 sztuki
  • orzechy włoskie

    16 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie umyć -najlepsze są takie zebrane pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia więc teraz jest najlepsza pora na nastawienie tej nalewki. Następnie ponakłuwać wykałaczką ,ułożyć orzechy w gąsiorku.Dodać gałkę ,goździki,oraz kawałek kory cynamonowej.
Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.

Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 09.09.2013 11:46
nigdy nie robiłam ale zawsze dostaję małą buteleczkę od koleżanki i trzymam tylko na problemy żołądkowe
IwonaDD 20.07.2013 15:16
super przepis, nawet nie wiedziałam ze ma takie właściwosci
Janina 19.07.2013 13:21
Zabieram do siebie, wiem o działaniu, jednak nie miałamm dokładnych proporcji i sposobu wykonania;)
msmors 19.07.2013 11:48
nigdy nie robiłam, przepis ciekawy
Łucja 19.07.2013 10:57
nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
Mniam 19.07.2013 10:14
Moja orzechówka już zrobiona:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat