Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
spirytus
1/4 litra -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
2 sztuki -
cukier drobny
25 dag -
Cynamon cały Prymat
kawałek -
woda
1 (źródlana) -
Goździki całe Prymat
3 sztuki -
orzechy włoskie
16 sztuk
Sposób przygotowania
Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się