Wiśniowy torcik z cappuccino

Wiśniowy torcik z cappuccino

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • olej

    0,5 łyżki
  • sól

    1 szczpta

DODATKOWO

  • marmolada

    3-4 łyżki (różana)

MASA CAPPUCINO

  • mleko

    0,5 litry
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki do smaku
  • masło

    1 kostka
  • cappuccino waniliowe

    4 łyżki

JOGURTOWA MASA

  • jogurt owocowy

    400 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • woda

    1 szklanka

WIŚNIOWa galaretka

  • kompot

    1 słoik z wiśni
  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • woda

    ok 0,5 litry do dopełnienia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dajemy stopniowo cukier. Gdy ten się już rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy ciasto na najmniejszych obrotach. Gotowe wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
Krok 2 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Ostudzony biszkopt smarujemy marmoladą.
Krok 3 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. na koniec dodajemy cappuccino. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Gotową masę wykładamy na posmarowany marmoladą biszkopt.
Krok 5 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo jogurt. Na koniec wlewamy do całości lekko tężejącą galaretkę.
Krok 6 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Całość wylewamy na masę cappuccino i odstawiamy do lodówki by masa stężała.
Krok 7 - Wiśniowy torcik z cappuccino foto
Wiśnie odcedzamy. Po odcedzeniu uzyskujemy około 0,5 litry kompotu. Dolewamy do niego wodę i gotujemy (w sumie powinno być 1 litr ). W całości rozpuszczamy galaretkę. Studzimy.
Na zastygniętej masie jogurtowej układamy wiśnie. Zalewamy je tężejąca galaretką i odstawiamy całość do zastygnięcia.
Jadwiga/Jaga85
To pyszny torcik owocowy. Można go przygotować o każdej porze roku, nie zależnie od sezonu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 28.09.2014 15:49
pysznie się prezentuje
gusia1000 10.06.2014 00:10
Pod mój smak, pycha.
magduś83 04.06.2014 23:10
Leżąc późnym wieczorem w łóżku nie powinno oglądać się takich widoków :) teraz całą noc będę marzyć o takim ciachu
iziona 04.06.2014 21:18
Ciasta w Twoim wykoniu to prawdziwe dzieła sztuki
stokrotka 04.06.2014 15:26
ale pyszności w sam raz do kawki
Mniam 04.06.2014 11:21
Jakie pyszności tu widzę...mmm :)
Olga_SK 04.06.2014 11:10
Ale każda warstwa idealnie wygląda :)
wwwiolka 04.06.2014 11:01
Bardzo fajnie wygląda.
Wiktoria29 04.06.2014 09:09
bardzo lubię takie połączenia smaków
aisoglam 04.06.2014 08:29
Smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat