Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane o smaku wiśniowym to idealna słodka przekąska lub deser po obiedzie. Dzięki liofilizowanej wiśni mają jeszcze słodszy smak, który doskonale sprawdza się, gdy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego. Ciasteczka można wziąć je ze sobą do pracy, szkoły lub w podróż.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić ciasteczka owsiane
- ile piec ciasteczka owsiane
- jak przechowywać ciasteczka
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, które delikatnie rozgniatamy w dłoniach i dodajemy do nich sproszkowaną wiśnię liofilizowaną, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
KROK 2. Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło, jajka i miód. Wszystko ponownie mieszamy i odstawiamy masę na około 10 minut.
KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12-13 minut (do zarumienienia).
*Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia. Tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.