Wiśnie w rumie dla dorosłych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

  • cukier

  • rum

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ilość składników zależy od wielkości słoja i ilości posiadanych wiśni.
Do wyparzonego i wysuszonego słoja z dobrym zamknięciem wrzucamy wypestkowane wiśnie (10% wiśni może być z pestkami-doda to typowy migdałowy smaczek). Zasypujemy je partiami cukrem (ważne żeby ostatnia warstwa była z cukru). Gazą blokujemy dostęp muszek do środka i odstawiamy na 3-4 dni na słoneczny parapet od czasu do czasu mieszając słojem, aby cukier szybciej się roztopił. Gdy wiśnie puszczą sok po tych 3-4 dniach dolewamy rumu- tyle aby wszystkie owoce były zakryte. Zakręcamy słój i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie próbujemy naszą nalewkę- jeśli wiśnie puściły dużo soku nalewka będzie słabsza i warto dolać jeszcze rumu. Przelewamy albo do słoików wraz z wiśniami dobrze zakręcamy i odstawiamy, albo do butelek.
Jeśli wybieramy opcję butelkową- będzie nam potrzebna gaza albo filtr do kawy, przez którą przepuścimy płyn, aby był ładny i klarowny.
Najlepsza jest po paru miesiącach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iiiiii 25.10.2012 08:19
pyszne
caralajna 22.08.2012 21:49
oj lubię
Agnieszka91 17.08.2012 12:58
uwielbiam
Ewa104 17.08.2012 10:28
To lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat