Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie w rumie dla dorosłych
Do wyparzonego i wysuszonego słoja z dobrym zamknięciem wrzucamy wypestkowane wiśnie (10% wiśni może być z pestkami-doda to typowy migdałowy smaczek). Zasypujemy je partiami cukrem (ważne żeby ostatnia warstwa była z cukru). Gazą blokujemy dostęp muszek do środka i odstawiamy na 3-4 dni na słoneczny parapet od czasu do czasu mieszając słojem, aby cukier szybciej się roztopił. Gdy wiśnie puszczą sok po tych 3-4 dniach dolewamy rumu- tyle aby wszystkie owoce były zakryte. Zakręcamy słój i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie próbujemy naszą nalewkę- jeśli wiśnie puściły dużo soku nalewka będzie słabsza i warto dolać jeszcze rumu. Przelewamy albo do słoików wraz z wiśniami dobrze zakręcamy i odstawiamy, albo do butelek.
Jeśli wybieramy opcję butelkową- będzie nam potrzebna gaza albo filtr do kawy, przez którą przepuścimy płyn, aby był ładny i klarowny.
Najlepsza jest po paru miesiącach.