Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśnie drążone w syropie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 8 kg
cukier 4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie drążone w syropie

Kroki postępowania

1
Wiśnie zalewamy w misce zimną wodą i pozostawiamy przez godzinę. (W taki sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń).
Krok 1 - Wiśnie drążone w syropie foto
2
Następnie za pomocą drylownicy pozbawiamy się z wiśni pestek.
Krok 2 - Wiśnie drążone w syropie foto
3
Wydrążone wiśnie przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
Krok 3 - Wiśnie drążone w syropie foto
4
Wszystko delikatnie mieszamy aż rozpuści się cukier i pozostawiamy na kilka godzin (5-8h),aż wiśnie puszczą dużo soku, i powstanie syrop.
Krok 4 - Wiśnie drążone w syropie foto
5
Następnie wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym syropem. Zakręcamy słoiki i gotujemy w garnku z wodą 30-40 minut na niewielkim ogniu. Pozostały sok z wiśni wlewamy do słoiczków i również pasteryzujemy.
Krok 5 - Wiśnie drążone w syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 31.07.2016 17:09
Zgadza się :)))
Diana Rusiłowicz 28.07.2016 01:22
Aż chce się sięgnąć po taki słoiczek :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2016 17:53
To prawda :)))))
w mojej kuchni 19.07.2016 12:04
pyszne na zimę
Marta Ryżek-Kalkowska 18.07.2016 20:20
To prawda :)
benka 18.07.2016 19:28
Pyszne wisienki .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak