Wiśnie do słoika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

  • cukier

  • woda przegotowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na jeden słoik litrowy:
Wiśnie z pestkami ¾ słoika
Cukier 3 łyżki
Przegotowana ciepła woda

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. To samo robimy z nakrętkami. Do każdego słoika wrzucamy wcześniej umyta wiśnie oraz cukier. Zalewamy do pełna wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku około piętnastu minut. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie przekręcamy je nakrętkami do góry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda!M 22.02.2017 10:43
Dlaczego dodaje się wiśnie z pestkami?
gusia1000 18.01.2017 15:52
Warto robić kompoty.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat