Wiśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    30 dag
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie wydrylować. Zasypać 2 łyżkami cukru, dodać szczyptę cynamonu i cukru waniliowego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę zmieszać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać utarte żółtka, wyrobić ciasto. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat