Wiśniak

Wiśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    30 dag
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiśniak

Wiśnie wydrylować. Zasypać 2 łyżkami cukru, dodać szczyptę cynamonu i cukru waniliowego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę zmieszać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać utarte żółtka, wyrobić ciasto. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat