Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne mielone z pokrzywą
Farsz:pokrzywy dokładnie umyć, listki obrać i zblendować wraz z pomidorami.Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju.
Do zeszklonej dodać pokrzywy z pomidorami, podlać połową szklanki wody i dusić aż cała woda wyparuje. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt, sól, pieprz i gałkę. Poddusić jeszcze chwilkę i zostawić do ostygnięcia.
Pozostałą cebulę pokroić, dodać jajko, i namoczoną w wodzie kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do cevapcici i posiekaną natką. Wyrobić mięso, podzielić na 8 części.
Ostygnięty farsz dzielimy na 8 części. Każdą część mięsa rozpłaszczyć na dłoni, położyć na niego farsz i bardzo szczelnie okleić mięsem.
Wymieszać razem bułkę tartą, mąkę i sezam. Kotlety panierować i smażyć z obu stron na złoto. Smacznego!