Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne mielone z pokrzywą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 300 g
kajzerka 1 szt
jajko 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1-2 szt
pokrzywa 15 wierzchołków
pomidory suszone Smak 4 szt
jogurt naturalny 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sezam 3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do gyrosa
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki
olej do smażenia

Porada

Z pokrzyw używamy jedynie wierchołki-tak do 15 cm od góry. Najlepsza sezon na wykorzystanie pokrzywy to przełom maja i czerwca, kiedy pokrzywa jes młoda.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne mielone z pokrzywą


Farsz:pokrzywy dokładnie umyć, listki obrać i zblendować wraz z pomidorami.Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju.

Do zeszklonej dodać pokrzywy z pomidorami, podlać połową szklanki wody i dusić aż cała woda wyparuje. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt, sól, pieprz i gałkę. Poddusić jeszcze chwilkę i zostawić do ostygnięcia.

Pozostałą cebulę pokroić, dodać jajko, i namoczoną w wodzie kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do cevapcici i posiekaną natką. Wyrobić mięso, podzielić na 8 części.

Ostygnięty farsz dzielimy na 8 części. Każdą część mięsa rozpłaszczyć na dłoni, położyć na niego farsz i bardzo szczelnie okleić mięsem.

Wymieszać razem bułkę tartą, mąkę i sezam. Kotlety panierować i smażyć z obu stron na złoto. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 21.09.2016 18:18
Smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak