Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 400 gram
papryka czerwona 1/8 sztuki
papryka żółta 1/8 sztuki
papryka zielona 1/8 sztuki
kalafior 160 gram
jajko 3 sztuki
bułka 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym

Kroki postępowania

1
Kalafior zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. Zblendować. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Także zblendować.
Krok 1 - Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym foto
2
Papryki sprawić i drobno posiekać. Przełożyć do miski.
Krok 2 - Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym foto
3
Dodać zblendowaną bułkę i bułkę, wymieszać. Do miski przełożyć mięso, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Gdy masa jest zbyt luźna dodać mąkę i wymieszać
Krok 3 - Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym foto
4
Uformować kotlety i położyć na bułce tartej. Szklanką delikatnie nacisnąć na kotlet i posypać bułką tartą. Zrumienić kotlety na oleju.
Krok 4 - Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym foto
5
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Delikatnie wbić żółtko z małą ilością białka ( resztę można zamrozić do bezy). Piec w 200 st około 20-25 minut. Smacznego!
Krok 5 - Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.08.2014 07:15
bardzo fajny pomysł
Renata22 19.08.2014 22:27
bardzo fajna propozycja! ;)
Iwusia 19.08.2014 22:05
bardzo pomysłowe :)
kasienka23 19.08.2014 22:04
smaczne kotleciki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak