Wiosenne caprese z grillowaną cukinią w towarzystwie lekkiej sałatki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

caprese

  • mozarella

    200 gram
  • pomidor

    1
  • cukinie małe

    0,5 szt

sałatka

  • papryka czerwona

    1/5 szt
  • sałata

    5 liści
  • cebula czerwona

    0,5 szt
  • szczypiorek

dodatkowo

  • olej

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

  • bazylia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiosenne caprese z grillowaną cukinią w towarzystwie lekkiej sałatki foto
Umytą cukinię kroimy na ok 1 cm plastry i podsmażamy z obu stron na suchej patelni grillowej.
Krok 2 - Wiosenne caprese z grillowaną cukinią w towarzystwie lekkiej sałatki foto
Pomidora i mozarellę również kroimy w plastry o tej samej grubości. Na talerzu układamy na przemian pomidor-cukinia-mozarella.
Krok 3 - Wiosenne caprese z grillowaną cukinią w towarzystwie lekkiej sałatki foto
Porwane liście sałaty przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, kilka talarków czerwonej cebuli oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę – mieszamy i wykładamy obok caprese.

Do małej miseczki wlewamy ok 2-3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz oraz bazylię – mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym sosem caprese oraz sałatkę, Na koniec dekorujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kwiatami fiołka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 27.03.2017 22:57
pyszności na półmisku
Renata9 27.03.2017 21:14
Bardzo dobra przystawka
Renataj 27.03.2017 20:32
Bardzo apetyczne danie:)
pestka 27.03.2017 19:45
smaczna przystawka
Janina 27.03.2017 16:57
Pyszności;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat