Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z agrestu

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 5 kg
drożdże winiarskie
pożywka dla drożdży 2 g
woda 3 l
cukier 20-30 dag na 1 litr płynu

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z agrestu

Agrest oczyścić, umyć, przecisnąć przez maszynke i odcisnąć sok. Pozostałą agrestową miazgę zalać wrzącą woda i po rozmieszaniu pozostawić na noc, a następnie wycisnąć. Sok i wyciśniety płyn z miazgą zmieszać, zmierzyć i dodac pożywke z rozwiniętymi drożdżami oraz cukier. Pozostawić do fermentowania w temp 15-23stC. w gąsiorze z rurką fermentacyjną na około 60 dni. Gdy osad osiądzie, a płyn powyżej osadu będzie przejrzysty, wino należy ściągnąć do butli lub gąsiora ( za pomoca rurki i gumowego węża).
Naczynie z młodym winem napełnić do całej objętości, przykryć korkiem z rurką fermentacyjną by fermentowało przez 3 miesiące. Po tym okresie jak przy wstepnej fermentacji, wino ściąga sie do wyparzonych butelek i szczelnie zamyka. Butelki należy układac w pozycji leżącej, w suchym, czystym i zacienionym pomieszczeniu, w temp 7-15stC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak