Przepis i sposób przygotowania na: Piwo kozicowe
Piwo kozicowe to regionalny napój kurpiowski przyrządzany ze świeżych owoców jałowca, szyszek chmielu, cukru, drożdży i wody. Napój ma wyjątkowy aromat i słodko-gorzki smak. To musujący o orzeźwiający napitek, który jest idealny na upalne dni.
Jałowiec mielimy lub dokładnie rozgniatamy i zagotowujemy z wodą. Pozostawiamy na około 12 godzin, potem przecedzamy.
Chmiel zagotowujemy w 1/2 l wody - gotujemy około 20 minut, przecedzamy i wlewamy do wywaru jałowcowego. Dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple na 1 dobę.
Po tym czasie przelewamy do butelek, dodając do każdej kilka rodzynek. Przechowujemy w zimnym miejscu. Piwo kozicowe jest gotowe do picia po 24 godzinach.
Przed użyciem nie wstrząsamy butelką, bardzo delikatnie ją otwieramy, tak aby zawartość pozostała w butelce, a nie na otwierającym.