Wino gronowe działkowiczki.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier4

    kg
  • woda

    14 (przegotowana)
  • winogrona białe

    5 litrów
  • winogrona czerwone

    5 litrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kulki winogron obrać z kiści (ja owoców nie płukałam,tak doradził mi wujek, by pozostawić na skórce naturalne bakterie pomagające fermentować). Rozgnieść owoce ręką i wsypać je do balona na wino o pojemności ok.34 l. Cukier rozmieszać w gorącej,przegotowanej wodzie i ostudzić. Zimnym syropem zalać winogrona, zamknąć korkiem gumowym wylot butli.Do otworu w korku włożyć szklaną rurkę fermentacyjną i wlać w nią trochę wody.Umożliwi to fermentację a uniemożliwi zaś przenikanie do środka małych muszek owocówek,które także gustują w takich trunkach. Odstawiamy wino w ciemne miejsce na ok.miesiąc (a dokładnie na czas,kiedy wino fermentuje). Bardzo łatwo odróżnić moment , w którym wino fermentuje, ponieważ bąbelki powietrza wydostając się przez szklaną rurkę z wodą wydają charakterystyczny bulgot. Tak więc, gdy wino przestanie \"robić\" tzn. fermentować i bulgotać zlewamy ostrożnie przez gumowy wąż cały płyn. Owoce wyrzucamy, butlę myjemy i osuszamy. Do czystej butli ponownie wlewamy wino i znów odstawiamy w ciemne miejsce na ok. miesiąc, by wino się sklarowało a osad osiadł na spodzie. Zlewając wino po sklarowaniu musimy to robić ostrożnie i delikatnie.Nie zanurzamy rurki głęboko, by nie zmącić osadu na spodzie. Wino rozlewamy do butelek,szczelnie zakręcamy lub korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce nawet na kilka lat (o ile nie będzie nas kusiło). Ja otrzymałam 17 l wina klarownego, zmętniałe na spodzie wylałam.Można ew. przefiltrować je przez filtr do kawy. Jeśli ktoś lubi typowo słodkie wina może dodać więcej cukru,ale tutaj wg. mnie jest wystarczająca ilość i wino jest raczej półsłodkie .Z pewnością kilka butelek przechowam kilka lat na specjalne okazje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 26.05.2012 10:48
Chciałabym choć jedną taką buteleczkę ze zdjęcia :)
Ewa104 27.11.2011 19:28
Chętnie bym Cię ugościła tym winkiem.
sylwia / sytofala 27.11.2011 19:07
pyszne , mogę kieliszeczek :)
mikrusiak 27.11.2011 15:49
hm ... fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat