Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Wino" czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbki czosnku 10 dag
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Kolendra cała Prymat 30 ziaren
miód prawdziwy 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
ocet winny 0,5 l

Porada

Dobre na przeziębienie i wysokie ciśnienie. Moja kochana babcia mówiła na to "wino".

Przepis i sposób przygotowania na: "Wino" czosnkowe

Kroki postępowania

1
Obrane ząbki czosnku wycisnąć lub rozetrzeć na drewnianej desce. przyprawy zmielić (utłuc), wymieszać z miodem i roztartym czosnkiem. Ocet winny przegotować i gdy będzie letni zalać nim czosnek z przyprawami.
Krok 1 - "Wino" czosnkowe foto
2
Idealnie byłoby robić to w kamiennym naczyniu, jak moja babcia.
Ja robiłam to w garnku. Więc garnek szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 10 dni. Ja wyniosłam do piwnicy.
Krok 2 - "Wino" czosnkowe foto
3
Po tym czasie przecedzić. Najlepiej zrobić to przez bandaż elastyczny, każdy go ma w domu, potem wystarczy uprać i jest gotowy do ponownego użycia ......w kuchni, nie na ranę :)
Krok 3 - "Wino" czosnkowe foto
4
Następnie przelać do ciemnych buteleczek . Po przecedzeniu część osadza się na dnie, to naturalny nalot jak w soku pomarańczowym, wystarczy wstrząsnąć. Ale jeśli nalotu będzie zbyt dużo można jeszcze raz zlać.
Kurację zaczynamy od 1-2 kropli dziennie i systematycznie zwiększamy dawki do 1 czy 2 łyżeczek dzinnie.
Krok 4 - "Wino" czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.09.2016 23:46
Fajny przepis;))
Renata9 27.09.2016 22:16
Nigdy takiego nie piłam
KORAL 27.09.2016 22:11
Smakuje całkiem przyjemnie, choć szczególnie na początku mocno czuć ocet, ale i słodycz. Tak jak napisałam w poradach moja babcia mówiła na to WINO, jak tak razi nazwa NALEWKA chętnie zmienię Halinko 17. Ten wykład jest zbędny. Wszystkim dziękuję i polecam na jesienne chłody i nie tylko. Doskonale sprawdza sie w potrawach mięsnych i warzywnych.
bertpvd 27.09.2016 20:30
ciekaw jestem jak smakuje :)
halina17 27.09.2016 20:19
Nie jest to nalewka.Nalewka – alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Dobra "mikstura" na nadciśnienie oraz przeziębienie.
Madzai 27.09.2016 20:11
Wow ciekawe :)
Motorek 27.09.2016 19:52
bardzo dobre na zaziębienie
Stenka 27.09.2016 19:23
doskonała na przeziębienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak