Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wilgotne ciasto z jabłkami i miechunką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 60 dag
Physalis 6 sztuk
jaja 4 sztuki
cukier trzcinowy 0,5 Szklanki
olej rzepakowy 0,75 Szklanki
miód płynny 2 łyżki czubate
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka orkiszowa typ 2000 1 szklanka czubata
mąka pszenna typ 550 1 szklanka czubata
orzechy laskowe mielone 50 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
wanilia 1 szczypta

Porada

Jeśli macie formę z nieprzywieralną powłoką, wystarczy papier na spodzie tortownicy. Ja piekłam w kominie niczym nie smarując, ani nie obsypując formy - bez papieru. Ciasto smaczne też na ciepło z lodami waniliowymi :)

Przepis i sposób przygotowania na: Wilgotne ciasto z jabłkami i miechunką

Jabłka obieramy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w dużą kostkę. Physalis obieramy z lampioników, myjemy i kroimy drobno. Owoce mieszamy z cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Całe jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier, a następnie miód. Objętość jajek musi się zwiększyć. Dalej dodajemy cienkim strumieniem olej, ziarenka wanilii, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielone orzechy laskowe. Na koniec wsypujemy do masy jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
Wlewamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm lub do komina od tortownicy 26 cm. Pieczemy 50 minut. Studzimy i... smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak