Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    300 g
  • krem chrzanowy Smak

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    4 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • szpinak

    400 g
  • pieprz

  • krem chrzanowy Smak

    4-5 łyżek
  • śmietana 18-procentowa

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sok z cytryny

    1-2 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • sos chrzanowy

  • ryba

    150 (biała, filet)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
Filet białej ryby (może być np. dorsz, sola) oraz połowę filetu łososia zmiksuj z jajkami, kremowym chrzanowym, śmietana oraz pieprzem i solą. Pozostałą część łososia pokrój w kostkę i odstaw.
Krok 2 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
Szpinak (najlepiej mrożony w liściach) odparuj z wody na patelce na małym ogniu z paroma kroplami oliwy. Dodaj do masy rybnej i zmiksuj całość. Następnie dodaj kawałki łososia i wymieszaj delikatnie.
Krok 3 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
Masę wyłóż do formy. Jeśli nie używasz silikonowej wysmaruj ją wcześniej tłuszczem i wyłóż folią aluminiową. Przykryj z wierzchu folią aluminiową i ustaw na blasze wypełnionej wodą na ok. 2 - 2,5 cm wysokości. Piecz pasztet w temp. 160 stopni przez ok 1 godzinę. Ostudź i umieść w lodowce na całą noc.
Krok 4 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
Wymieszaj w rondlu ze sobą wszystkie składniki na sos. Wstaw na mały ogień, cały czas mieszając różdżką. Doprowadź do wrzenia, aż stanie się aksamitnie kremowy. Wystudź.
Krok 5 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
Pasztet wyjmij z formy i pokrój na ok. 1 cm plastry ostrym nożem. Podawaj z kremowym sosem chrzanowym, udekorowane pietruszką i cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 05.08.2014 15:54
Prezentuje się wyśmienicie
marcia7 21.11.2013 16:16
ciekawa nowość
Klausia 28.08.2013 11:59
bardzo jestem ciekawa smaku :)
Kuchareczka2 28.05.2013 20:35
jestem zachwycona
Renata22 29.01.2013 14:54
Reniu, jakie to piękne!;)o smaku nie wspomnę!
polly66 27.01.2013 19:30
wygląda bajecznie, ale chyba bym nie zjadła - aż tak za rybami nie przepadam
Ewa6274879 26.01.2013 23:52
świetny - nie tylko w Wigilię :)
MAR3STA 22.01.2013 19:13
rewelacyjny pasztet
caralajna 22.01.2013 18:19
bardzo oryginalny przepis, widziałam wiele pasztetów ale nie szpinakowy, przepis wart wypróbowania
goofy9 15.01.2013 23:40
fakt, wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat