Wigilijny barszczyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki czerwone

    1,5 kg
  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    0,5 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 sztuki
  • ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • ocet winny

  • DODATKOWO:

  • fasola

    według uznania
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • grzyby suszone

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na udku i włoszczyźnie gotujemy rosół.

Grzyby moczymy na noc. Namoczone gotujemy, po czym studzimy.

Buraki obieramy, kroimy w cieknie plasterki, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Dokładamy 1,5 łyżki octu i sporządzamy wywar. Gotowy odcedzamy.
Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso oraz warzywa. Do czystego dodajemy wywar spod grzybów oraz buraczków. Całość doprawiamy do smaku.

Dodatkowo: fasola , natka pietruszki

Fasolę moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Przed podaniem potrawy groch odcedzamy. Porcjujemy na talerze. Podajemy zalany barszczykiem.
Całość posypujemy natką pietruszki.




Nie wyobrażam sobie wigilii bez czerwonego barszczyku. W ten wyjątkowy wieczór podaję go z fasolą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2014 00:40
Lubię i gotuję.
joanna30 03.10.2013 08:55
Z fasolą jeszcze nie jadłam, u nas podaje się z uszkami ale barszczyk uwielbiam :)
caralajna 03.10.2013 07:16
barszcz wigilijny na kurczaku? ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat